Cultuur in KL | 7 x méér zien van Kuala Lumpur

Als je alle bekende bezienswaardigheden wel zo’n beetje bezocht hebt en je wilt wat meer zien van Kuala Lumpur, dan moet je zeker verder lezen. Kuala Lumpur barst namelijk van de hidden Gems!

Behalve foodcourts, de Petronas towers en Chinatown heeft KL nog veel meer te bieden dan in de doorsnee toeristische gids vermeld staat.

Al wonend in Kuala Lumpur ontdek ik steeds meer deze culturele kant. Hieronder een greep uit mijn favoriete must see’s & do’s als je in KL bent 😉

 1. Rumah Penghulu Abu Seman – Authentiek Maleisisch huis

 

meer zien van kuala lumpur
Authentiek Maleisische huis in hartje KL, Rumah Penghulu – Foto: @Badan Warisan Malaysia

 

Rumah Penghulu Abu Seman is een van de oudst overgebleven traditionele Maleisische huizen in KL. Het is gebouwd rond 1910 en staat (tegenwoordig), midden tussen de nieuwe hoogbouw in het hartje van KL . Omringd  door een prachtige tuin vol met traditionele kruiden en tropische planten en bomen.

Oorspronkelijk stond het huis in Sungai Kechil, een plaatsje in het Noordelijke deel van het schiereiland Maleisië, maar is in 1996 gered, gerestaureerd en verhuisd naar Kuala Lumpur.

Vandaag de dag kun je terug in de tijd en dit authentieke Maleisisch huis een bezoekje brengen. De minimum donatie voor een 30 à 40 minuten durende rondleiding is 10RM (2 euro). Tijdens de rondleiding krijg je een uitgebreide uitleg over de geschiedenis van het  huis en de verschillende Maleisische tradities. Ook krijg je een 20 minuten durende video te zien over de verhuizing en het restauratie proces.

Voor jong en oud een echte aanrader! 

Badan Warisan Malaysia, 2 Jalan Stonor 50450 Kuala Lumpur. 

2. Crackhouse Comedy Club

Zin een origineel avondje lachen?  In deze knusse, echte lekkere grunchy Comedy club sfeer kun je op vrijdag en zaterdag genieten van lokale en internationale stand up Comedians (entree: 40RM (8 euro).  Zelf een poging wagen kan ook tijdens de 3 minuten “Open Mic Night” op woensdagen (even van te voren inschrijven 15RM), heb je talent dan kun je zelfs de 100RM aan prijzen geld binnen halen 😉

Van te voren je tickets boeken is goedkoper en kan hier

Crackhouse Comedy Club, 1st Floor 24A, Lorong Rahim Kajai 14, TTDI, 60000 KL

 

3. Istana Budaya – Het cultuur paleis

 

meer zien van kuala lumpur
Istana Budaya – Paleis van Cutuur in KL bron: @Andy Mitchell from Glasgow/ Wikimedia commons

 

Dit 5400m2 tellende cultuur complex (letterlijk: paleis) werd gebouwd in 1998 met veelal lokale bouwmaterialen als bijvoorbeeld marmer uit Langkawi en verschillende tropische houtsoorten.

De architectuur van het gebouw is gebaseerd op de bouw van traditionele Maleisische huizen. Het dak vertegenwoordigd de betelbladeren (een geneeskrachtige Maleisische plant) die symbool staan voor een warm welkom in huizen of bij traditionele ceremonies .

Het theater is zelfs onlangs geklasseerd in de top 10 van de meest geraffineerde theaters van de de wereld!

De voorstellingen variëren enorm. Van moderne musicals tot opera als ook symfonie concerten. Lokale en internationale voorstellingen wisselen zich gemoedelijk af.

De geweldige architectuur van het gebouw en de decoratie alléén al is meer dan de moeite van een bezoekje waard! 

Istana Budaya, Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur

 

4. Royal Selangor – Traditionele tin productie

 

meer zien van kuala lumpur
Maak je eigen schaaltje van tin bij royal Selangor – Foto: @Royal Selangor KL

 

Zoals je misschien weet behoort Maleisië tot een van de 6 grootste tin (Pewter) fabrikanten van de wereld. In de jaren 50 kwam 60% van de totale tin industrie uit Maleisië.

Met een bezoek aan het atelier van Royal Selangor ga je dan ook meer dan 100 jaar terug in de tijd, naar wat begonnen was als een familie tin bedrijfje in 1885 en inmiddels is uitgegroeid tot een van wereldbekend luxueus merk. Tijdens de rondleiding in het atelier krijg je veel informatie over het legerings- en vormprocessen. Je kan zelfs zelf een poging wagen een tinnen schaaltje te sculpten! Natuurlijk mag je daarna de uitgebreide winkel bezoeken 😉

Ook leuk en leerzaam voor kinderen 😉 Het beste kun je van te voren eventjes boeken 😉

Royal Selangor, 4 Jala Usahawan 6, Setapak Jaya, Kuala Lumpur

 

5. Islamitische kunst museum Maleisië

 

meer zien van kuala lumpur
Het sublieme Islamitische Kunst Museum van Kuala Lumpur – Foto: @Islamic Arts Museum Malaysia

 

Dit prachtige, 12 galerijen tellende museum, ligt aan de ingang van de Lake Gardens. Je kan hier werkelijk fantastische collectie kunstwerken bewonderen. Van authentieke gewaden, sieraden en porselein tot de kunst van het boekbinden, korans of foto exposities en moskee schaalmodellen.  Het is een subliem gebouw en dan ook nog eens goed onderhouden en ruim.

Over het algemeen is het vrij rustig. Even weg van alle drukte 😉

Islamic Arts Museum Malaysia – IAMM, Jalan Lembah Perdana, Kuala Lumpur

 

6. Art Jamming – The refinery art gallery

 

meer zien van kuala lumpur
Een middagje Art jammen in KL -Foto: @The Refinery Art Gallery

 

Maak je liever zelf je kunst made in Malaysia? Dan kun je een middagje doorbrengen met art jammen! Er zijn verschillende studios in Kuala Lumpur waar je vanaf 30RM (6 euro) een schildersdoek en allerlei soorten verf tot je beschikking hebt en met een muziekje op de achtergrond je je creativiteit de vrije loop mag laten gaan. Bij Cratzeart kun je dit zelfs onder het genot van een glaasje wijn doen 😉

Je kan wel het beste van te voren even boeken en ook erg leuk om dit met kinderen te doen!

Cratzeart – 150RM – A7 Taman Tunku / The Refinery Art gallery – 80 Jalan Sentul, Kuala Lumpur

 

7. Traditionele cooking class

 

meer zien van kuala lumpur
Bij Lazat maak je zelf je authentieke Maleisische lunch in een prachtige omgeving – Foto: @Lazat Malaysian cooking Class

 

In KL eet je ongetwijfeld veel lekkere gerechten. Zou het nou niet leuk zijn deze bij je thuis ook op tafel te kunnen zetten? Bij Lazat kun je een hele ochtend (of middag) een echt Maleisische specialiteit leren maken.

De ochtend sessie is dan wel zo leuk, want dan neemt de chef je mee naar de TTDI wet market (Tamun Tun Dr Ismail – op zich al heel erg leuk) om de verse ingrediënten in te kopen en je krijgt er meteen een hele interessante rondleiding bij over de lokale kruiden, groentes, fruit vlees en vis.

Vervolgens ga je naar het typisch Maleisisch kookhuis, midden in de jungle, waar je de fijne kneepjes van de Maleisische keuken uitgelegd krijgt en zelf aan de slag mag om je eigen lunch (of diner) te bereiden.

Praktische info 

Je kan kiezen om te worden opgehaald bij je hotel,  vervolgens ga je mee naar de ochtendmarkt en na de cursus wordt je ook weer afgezet voor de deur van je hotel. Dit kost 30RM  (6 euro) per persoon, je kan ook zèlf je vervoer regelen met een taxi, (ben je wel wat goedkoper uit, hier lees je meer over taxi’s in Kuala Lumpur)

Ieder dagdeel wordt er een ander gerecht bereidt dus kijk van te voren even wat je graag zou willen leren (en proeven natuurlijk).

Prijs voor de ochtend sessie:   290RM –  Middag sessie (zonder rondleiding en aankopen op de markt): 200RM. Er wordt 30RM per persoon gerekend voor pick-up en drop off bij je hotel. 

Lazat Malaysian cooking class, Malay House at Pichala Hills, Lot. 3196 Jalan Seri Penchala, 60000 Kuala Lumpur 

 

Heb jij nog andere leuke tips? Laat ze gerust achter hieronder in de comments 😉

 

 

_Everyone needssome place beautiful._


16 thoughts on “Cultuur in KL | 7 x méér zien van Kuala Lumpur

  1. Wat een leuke tips zeg! Vooral Rumah Penghulu Abu Seman lijkt mij bijzonder om te zien. Istana Budaya en het Islamitische kunst museum zien er ook leuk uit!
    Nu krijg ik wel heel veel zin om een reisje naar Maleisië te boeken 🙂

  2. Kuala Limpur spreekt me niet meteen aan. Zelf heb ik er nog niet veel over gehoord, maar het is duidelijk de moeite waard! Er zijn precies toch veel actievere dingen te doen!

Klets je mee?

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.